Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Dejte nám prosím vědět, která data nám a našim partnerům dovolíte zpracovat.


Technická data

Trvale zapnuto

Webové stránky potřebují technická data pro správné fungování. Bez těchto dat by nebylo možné například vyhledávat, přehrát video nebo dokončit objednávku v e-shopu.

Analytické a statistické údaje

Analytické a statistické údaje nám pomáhají pochopit, jaké funkce jsou vaše oblíbené, co nám na webu nefunguje, jaké zařízení pro prohlížení stránek používáte a mnoho dalších.

Skutečně zdravá škola

Bronzový certifikát, původ potravin, kuchařský workshop, Malí zahradníci, Stop soli a cukru

Odkaz na bog Skutečně zdravé školy ZDE!

 

Skutečně zdravá škola – jíme zdravě a pestře

Náš jídelníček ve školní jídelně je nejen správně vyvážený, ale také pestrý a chutný. A o to se každý den snaží naše milé paní kuchařky ve školní jídelně. Do jídelníčku tak zařazují nejen tradiční oblíbená jídla, ale přicházejí i s novými nápady a recepty. V poslední době jsme mohli ochutnat pokrmy z obiloviny zvané quinoa,  černé čočky beluga, různé druhy vegetariánských placiček, kuskus či bulgur. Každý den mají také děti na výběr ovocný nebo zeleninový salát. Do našeho školního jídelníčku patří také mnohdy opomíjené, ale velmi zdravé ryby. K tradičnímu filé z tresky, lososu, jsme v poslední době mohli již několikrát ochutnat úžasný steak z tuňáka. To byla pochoutka. :)

Bc. Kamila Švardalová

 

 

Bronzový certifikát

Za splnění bronzových kritérií programu Skutečně zdravá škola jsme obdrželi bronzový certifikát. Zejména za kvalitní stravování dětí, za širší vzdělávání o jídle, spojení s místními dodavateli surovin a šíření osvěty v gastronomii i mezi rodiči.

Sdělení paní ředitelce ZDE!

Původ potravin

Kuchařský workshop

Ve středu odpoledne se celou naší školní kuchyní linula lákavá vůně čerstvě připravovaných pokrmů. Na kuchařský workshop k nám z Brna zavítala lektorka Skutečně zdravé školy paní Andrea Hrušková. Ukázala nám, že i vegetariánská příprava jídel může být velmi pestrá, chuťově i esteticky lákavá. Paní lektorka vařila a vše komentovala s takovým nadšením a zápalem, že svým pozitivním přístupem „nakazila“ všechny přítomné.
A co se podávalo? Samé dobroty! Mrkvové karbanátky s uzeným tofu, jáhelník, ovocný crumble s drobenkou z ovesných vloček, tvarohem a zakysanou smetanou, pomazánka z červené čočky s tempehem, šťouchané brambory s jáhlemi a restovanou cibulkou, pohanka v různých podobách, zapečená polenta se zeleninou a mnoho dalšího. Nejen těmito pokrmy budeme chtít obohatit náš školní jídelníček a věříme, že dětem bude chutnat. :)

 

 

 

Malí zahradníci

Ke zdravé škole určitě patří i zdravá strava, a pokud jsou suroviny k její přípravě vlastnoručně vypěstované, o to lépe.
Velmi brzy po našem návratu do školy jsme se s chutí v družince dali do zvelebení  naší zahrádky ve školním atriu. Máme tady šest krásných vyvýšených záhonů, ve kterých budeme pěstovat nejen zeleninu, ale i bylinky. Nejprve bylo potřeba záhonky upravit, především dosypat čerstvou hlínu. A hned jakmile se počasí trošku umoudřilo, jsme se pustili do práce.
Zvládli jsme zasadit kedlubny, mrkev, ředkvičky, hrášek, cibulky, různé druhy dýní, cuketu, hrášek a bazalku. Ještě nás čekají fazolky, rajčátka, petržel, pažitka, ale ty zatím čekají v teple.
Věříme, že budeme v pěstování úspěšní a čerstvou domácí zeleninu a bylinky použijeme třeba na zdravé občerstvení odpoledne ve školní družině nebo předáme do školní kuchyně k obohacení našeho jídelníčku. Moc nás to baví, tak nám držte palce! :)

 

 

STOP SOLI A CUKRU

I bez přítomnosti velké části žáků náš projekt Skutečně zdravá škola úspěšně pokračuje. Pedagogičtí pracovníci i zaměstnanci školní jídelny se věnují odbornému vzdělávání s cílem získat co nejvíce praktických rad a informací, které budeme moci později začlenit do výuky i do stravování.
V posledních týdnech jsme absolvovali dvě zajímavé online konference. První byla zaměřena především na množství soli v pokrmech a možnostech, jak ji v jídle nahradit zdravějšími variantami. Druhý seminář se týkal omezení až vyloučení přidaného cukru.
Mezi naše současné priority tedy patří snížení soli v pokrmech a omezení přidaného cukru. Již nyní jsme se rozhodli nabízet dětem v jídelně výhradně nedoslazované nápoje a budeme rádi, když i rodiče nás v naší snaze podpoří.

 

 

Žákovská knížka