Tak to si nejlépe zapamatujete názorně. Proto se minulý týden všichni šesťáci oblékli do antických rouch, upletli si věnce vítězů a zúčastnili se symphosia – hostiny, dozvěděli se hodně zajímavostí o stravování, bydlení i pojmenovávání osobností.
ŘEKOVÉ obvykle snídali chléb namočený ve víně, protože samotný chléb s obsahem ječmene byl poměrně tvrdý. Někdy k němu jedli fíky a olivy. Oblíbené byly placky podobné našim palačinkám, které se vyráběly z mouky, olivového oleje, medu, sraženého mléka a servírovaly se přelité medem, sýrem a opečenými sezamovými semínky.
Oběd byl spíš lehčí, skoro jako svačinka, měli více malých porcí různých potravin. Nechyběly ryby (pražma, sardinky, úhoři), luštěniny, chléb, sýry, olivy, vejce, ořechy i ovoce.
Večeře byla hlavním jídlem, na ní se scházeli s přáteli, aby prodiskutovali události uplynulého dne nebo nejrůznější filozofické otázky. Muži a ženy stolovali odděleně, jako první jedli muži, poté ženy a nakonec jejich otroci. Měli chléb, olivový olej, hrách, fazole, sýr ochucený česnekem, zeleninu, ořechy, křepelčí a slepičí vejce nebo dršťkovou polévku, ti bohatší i mořské ryby a červené maso. Víno pili zředěné, neznali cukr a vše sladili medem.
Stolovali vleže na levém boku. Tak se pojďte podívat, jak to těm našim mladým Řekům letos slušelo.
A. Grajciarová, vyučující dějepisu